Ahad, 28 Ogos 2011

Kawasan Speed Trap atau Pemerangkap Had Laju Polis

Hari ni merupakan hari terakhir kerja di bulam ramadhan... selepas ini semua dah balik kampung dah... Hari ni juga aku nak belek(tengok) keter untuk service sebelum memulakan perjalanan jauh di hari raya... Almaklum isteri di Tanjung Karang tapi sedaranya area perak dan selangor, dan aku pula di Batu Pahat dan sedara mara mencecah ke JB. Setiap kali balik sure milage cecah ribu riban punya...
Dipendekkan cerita aku nak kongsi kawasan perangkap had laju ni semua untuk peringatan kita bersama. Tapi yang pasti tak yah la bawak laju-laju...  kenderaan pun kurang rosak... yang penting nyawa kita selamat..... Di bawah ini merupakan kawasan panas dan juga aku tokok tambah mengikut pengalaman aku  yg suka berjalan ni terjumpa bersepah2 polis time perayaan yg lepas2...

 
Kawasan yang ada pemerangkap had laju :-
Plus North Highway (From KL):
1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang [betul ke tidak speed trap kita perlahan je kat situ...]



Plus South Highway:
1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban - Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin dan duduk bawah jambatan...
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak tepi pokok dia duduk...
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak

Plus Center:
1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh ....ini kawasan faverate nii...
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi ... selalu ada...

NKVE
1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j).. terperangkap sebab ingat 90km/j
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul2 di exit Shah Alam
Jaga-jaga

KESAS
1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom

ELITE (Dari arah KLIA)
1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN
1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang - Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan kubur cina berhampiran susur keluar Cheras.... ini pkl 2 pagi pun aku nyaris kena saman... giler tembak malam2 pun boleh...
22- MRR2 ke damansara,antara batu cave ke Bandar baru selayang  

2 ulasan:

  1. hari ni semua jln dh jem terok kt Penang

    BalasPadam
  2. sini line clear......... polis sibuk jaga trafik light....

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini