Sabtu, 5 November 2011

Lampu raya version baru....

Assalammualaikum....
Syukur alhamdulillah sampai juga di bumi Batu Pahat , sebab turn kali ni di sini.... Sepanjang 10 tahun kami tidak pernah mengingkari giliran jadual balik kampung..... sebab kalau I langgar perjanjian nanti U pulak nak langgar perjanjian tersebut...so kami sama2 akur dengan giliran yang telah ditetapkan. Di kesempatan ini kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha. Jangan makan daging banyak sangat, jaga kesihatan. Berhati2 di Hari Raya  di jalan raya. Ingatlah orang yang tersayang.....Kami nak berkongsi pengalaman Raya kami ketika ini di waktu senja di rumah bonda kami di Batu Pahat... Panorama senja kami rakamkan sebagai tatapan kenangan sambutan menjelang malam raya....

Lampu raya yang menyinari rumah bonda kami....


Kerlipan lampu raya menghiasi laman rumah bunda kami....
 Lampu raya yang diperbuat dari batang paip... mentol .... wayar.... Kita sambungkan seperti gambar di atas dan wayarnya kita tanah dalam tanah... tiang paip tu pulak kita pacak jee dalan tanah... dah siap...petik suis terus jadi lampu raya......kemudian wayar lampu pula kita sambung di soket lampu letrik anjung rumah....tak yah emak nak tuang minyak tanah dan bakar sumbu satu persatu... hanya satu petikan suis dah terang selaman lampu raya di rumah bonda kami....Selamat mencubaaa........

Inilah dia lampu raya version baru... 




6 ulasan:

  1. sayunya..raya di johor mmg meriah dgn lampu..
    bukan saja rumah, masjidnya juga dihiasi lampu liplap...
    kat sp ni...tak ketara sangat

    BalasPadam
  2. wah...idea yg baik ni, boleh cuba! selamat hari raya aidiladha...

    BalasPadam
  3. kreatip nya ide ni bro..happening la raya qurban thn ni hehe

    BalasPadam
  4. kreatif!

    biasa raya aji kitorg xpasang apa2 pun..hehe, raya posa jer..:)

    BalasPadam
  5. kalau nkorang semua tahu... lampu ni boleh digunakan untuk sebarang musim perayaan....heee3x

    BalasPadam
  6. Cangih laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .. leh ganti lampu pelita ni .. memang best idea ni ..langkah keselamatan hihi

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini