Sabtu, 28 Januari 2012

Mentarang Bakar

Jom kita layan mentarang bakar...... kat Gerai Faridah De Cook House..... kedudukan gerai di sebelah kiri bahu jalan utama Tanjung Karang Ke Sabak Bernam ..... lokasinya berdekatan dengan Sekolah Kebangsaan Parit 7 Sungai Hj Dorani. Sekarang ni musim mentarang so senang la nak makan mentarang ni....  Memang sedap .... mentarang bakar atau mentarang masak pedas... peerghhh... kalau bukan musim mentarang cuma yang ada gerai mentarang terbiar je kat tepi jalan tu....

Kat gerai ni memang ada macam-macam masakan citarasa mentarang ni... antaranya mentarang bakar.... mentarang masak rebus...... masak gulai....  masak rendang... dan goreng tepung.... Kalau nak test order je semua.... heeee3x...

Sambil menunggu sempat buat aktiviti berpaedahnya
diorang ni....

Tengah melangottt menunggu mentarang yang di bakar...

Ni la dia bila order mentarang dah sampai...

Macam ni punya mentarang RM5..... layannn...
Nak banyak kena la bakar sendiri... heeee3x

Isi dan rupa bentuk mentarang setelah dibakar... 

Lepas makan boleh baca komik atau suratkhabar...

Anak2x boleh tengok itik berenang...
Sebelum tu layan orang kampung yg nak pi menjala
dulu kat muara Sungai Hj Dorani

Punya la best masa air pasang.... angin sempoi2x jee...

Tenang je suasana petang di muara Sungai Hj Dorani ni...

Bergambar bersama keluarga tetapi syafiqah x mahu ikut sebab syok sangat main dengan kengkawan kat kampung.




24 ulasan:

  1. dah lama tak makan mentarang..sedapnya

    BalasPadam
  2. tak pernah makan mentarang..kalo yg panjang2 macam straw tu pernah la

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu namanya pepahat kalau tak silap tu....

      Padam
  3. saya tak pernah makan pun mentarang ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau berani cuba lah... tapi kat tanjung karang/sabak bernam je jumpa mentarang ni.. lagi satu kat pantai belah utara sana... tak semua tempat dia ada...

      Padam
  4. Assalam..

    Mentarang ni tak boleh makan banyak2, nanti sakit perut..

    BalasPadam
  5. pasar mlm sg petani byk jual mentarang..
    tak pernah rasa so tak reti nak masak..
    takde jual yg dah dimasak lak kat kedai..
    nk p tjg karang rasa jauh lak, camna tu??

    BalasPadam
  6. mmm kt kg sy sungai besar sabak bernam selangor byk hehehe mai la singgah ;)

    BalasPadam
  7. wauuuuuuuuuuuuuuuu malam2 tengok makanan ni terasa lapar la ..nyam nyam ..umi tak pernah makan mentarang laaaaaaaaaaaa ..

    BalasPadam
  8. Salam Kazman & Sue,

    Kak Ros tak pernah makan mentarang ni....nampak sedap ja.....nanti nak try lah....tapi kat mana ya....?nak pi kat tempat yang Kazman syorkan tu jauh sangat la...

    Tak pa lah,nanti kak Ros tinjau tengok kot2 ada belah sini....

    BalasPadam
  9. saya tak pernah lagi makan mentarang ni... kena cuba ni...

    BalasPadam
  10. terima kasih sebab sudi singgah ke blog saya... memang rasa terkilan sunggu bila mak dah takde ni, walaupun jumpa mak tiap2 minggu tapi tak terlintas pun nak ambik gambar mak masa tu...

    BalasPadam
  11. Abe kalau mentarang ni slalu buat sup cam lala sebab rasa dia lagi sedap dr lala.

    BalasPadam
  12. 1st time aku dengaq mentarang

    BalasPadam
  13. baru kancil taw apa benda tu...mesti sedap nie kan...kalau ada rezeki boleh datang ke sana..

    BalasPadam
  14. mentarang..????? tak pernah dgr pun...

    BalasPadam
  15. mentarangnie mcm siputker?tak pernah lak dengar

    BalasPadam
  16. ooo mcm kerang rupanya..besar gak cengkerangnya..

    BalasPadam
  17. Kepada sesiapa yang belum mengenali mentarang bolehlah membaca http://menara-kehidupan.blogspot.com/2011/07/mentarang-di-sepanjang-jalan-sekincan.html

    BalasPadam
  18. assalamualaikum...mama x pernah makan mentarang ni la... first time tengok gambar mentarang ni rupa die mcm kupang ek...:)

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini