Selasa, 24 April 2012

Keter Waja Dalam Kenangan

Hari bila buka Mudah.Com terjumpa lak dengan bekas keter waja kami.... Punya la sayu tengok... Bila dah di solek tepek bedak banyak2x jadi lawa la pulak.... Kira murah la jugak kedai ni jual sebab dia beli RM15K pas tu jual cuma RM18K on the road (RM2K sure dah habis untuk proses tukar nama dan urusan loan bank) ... Ok la gak... Tapi kan kalau diorang niaga mana nak rugi kan... mesti untung punya...


Dan cuba nkorang perhatikan kereta waja semasa kami serahkan dulu....


Bila kami baca pun nama orang yang berurusan tu pun sama dengan orang yang kami berurusan dahulu... tapi kan... nak cakap laa... Meter mileage ( jarak perjalanan kereta ) dah kena ubah dah.... bukannya 75000- 80000 Km dah tapi sebenarnya dah cecah 270 000 Km dah.... Ni mesti dia set meter balik dah.... Dan kami rasa Avanza kami pun dia buat cam tu... entah berapa la jarak perjalanan asal avanza tu agaknya....


Biasa la kan... User Car ni kalau tak ubah meter rasa memang tak pelik... lagi la kalau guna meter digital... lagi senang nak ubah.... Sebab tu masa kami tengok dulu kami tak percaya meter jarak perjalanan kereta avanza tu.... kami lagi percaya dengar bunyi enjin dari meter tu.... Pas tu kan bahagian belakang tu pun dia dah cantikkan balik.... pendek kata..... dah macam baru dah kereta waja kami ni.....

Kalau nkorang nak tengok lebih lanjut dan sumber gambar dalam entri ni klik aje kat mudah.my





27 ulasan:

  1. Tak baik kan? dia orang setkan balik jarak perjalanan yang telah dilalui itu. Pembeli mesti tertipu, kecualilah keadaan kereta itu memang sangat2 baik sepadan dengan jarak perjalanan yang ditunjukkan.

    Kakcik pun akan teruja kalau terlihat kereta lama kakcik digunakan oleh orang lain di jalanraya. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu biasa kalau kita beli keter second hand... ubah meter digital paling senang tak macam meter manual (yg putar ) tu....

      Padam
  2. haah la nampak cam baru selepas di make up...

    BalasPadam
  3. Berapa tahun dah keta waja nie?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bulan 5 tahun 2002.... so tinggal beberapa hari sajer ulangtahun kereta ni yang ke 10 tahun.... heee3x

      Padam
  4. memang nampak cam baru.. berbaloi jugak sape yg beli..

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang baloi sebab dijaga rapi.... haaa3x...

      Padam
  5. salam...baca entri ni, teringat kat keta wira saya. lps dijual, sampai skrg x pernah nampak...

    BalasPadam
  6. slm kak..intan singgah sini..klu intan jd akk..mesti menangis..huhuhu
    hubby nak jual jg kete yg ade nih..tp syg..intan pujuk dia jgn jual..sbb dah sebati ngan jiwa nih..agaknye klu kete intan blh bckp..dia pun sedih klu dia kene jual..huhuhu..last2 x jual.pakai ape yg ade skrang

    BalasPadam
    Balasan
    1. sentimentle value tu yg tinggi tu kan....

      Padam
  7. ermmmmmmmm jom tgk lebih lanjut

    BalasPadam
  8. Itulah sebabnya kakak/abang kurang minat membeli second-hand. Susah nak cari yg betul-betul jujur. Beli yg baru puas hati sikit... Pembeli yg beli kereta waja Kaz/Sue tu untunglah sebab masih cantik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. beli baru memang puas hati.... nak2x bau "kilang" bila masuk dalam keter tu... fuhhh... nyamannnn....

      Padam
  9. Salam.. memang teruja tengok kereta lama kita ada orang guna, kalau bileh nak jerit bagi tau, " Eh.. itu kereta aku dulu la.. take care tau..!"

    BalasPadam
  10. 270000 dah jauh la jugak pegi tu. Sampai hati derang jual pastu tukar mileage kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang jauh dah... tapi keter tu dijaga dengan baik... banyak dah kami tukar... tapi ada lagi yang nak kena tukar alat gantinya... hee3x... almaklum lah .... keter pun dah 10 tahun....

      Padam
  11. eee mesti sayu tengok kan, rasa macam kereta kita lagi walaupun dah dijual kan!
    Tapi ok gak dia jual tu,kira murah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sayu memandang..... semoga dia berjumpa dengan tuan yang lebih baik dari kami....

      Padam
  12. betul2, mesti rasa sayu...

    p/s: jagung jepun manis2 lagi sedap dr mesia hehehe...

    BalasPadam
  13. dalam kenangan kan..sekurangnya kereta ini pnh berbaktikan..msti rsa sayu

    BalasPadam
  14. actually...sy minat pd waja...

    kenangan..sure rs sebak bila lihat keta milik kita dulu jd tatapan umum kannn

    BalasPadam
  15. wah kiranya 2 kali lah dah tukor keta ni..skrg guna keta ape..Preve ker hee..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ini adalah kereta kelapan beliau

      Padam
  16. assalamualaikum kazman sue...masih cantik lg kete tu kan...:)

    BalasPadam
  17. ubah itu ini dah nampak baru :D

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini