Khamis, 24 Mei 2012

Cara Membuat Suap Balas Ulasan di Dalam Ulasan Blog

Assalamualaikum semua.... Semoga ceria di pagi khamis ini.... Semalam saya dapat email dari pembaca Menara Kehidupan. Pengirim tersebut bertanyakan saya bagaimana nak buat suap balas ulasan di dalam blog pengirim seperti blog saya ini.  Jadi, hari ini saya ingin berkongsi dengan semua sedikit ilmu cara setting tersebut bersama-sama dan mungkin juga ada yang dah tahu caranya. Ok lah. Kita masuk terus ke tajuk kita hari ini seperti cara-cara di bawah ini. :-

(Note : Klik pada gambar untuk pembesaran imej)

Langkah Pertama
Selepas buka blog kita ini kita klik pada rekabentuk
Langkah ke Dua
Selepas itu kita klik pada perkataan tetapan
Langkah ke Tiga
Selepas itu kita klik perkataan ulasan
Langkah ke Empat
Selepas itu kita klik pada pilihan yang ke tiga
 Langkah ke Lima
Merupakan langkah yang terakhir iaitu kita menympan perubahan tersebut dengan klik perkataan simpan tetapan
Maka selesai sudah tetapan tersebut dah masuk balik ke paparan blog kita semula. maka jadilah seperti gambar di bawah ini....


Tamat sudah sesi tutorial pada kali ini..... 

P/s : kepada pengirim email tersebut saya minta maaf kerana lambat membuka email dan pagi ini baru kesempatan nak menerangkannya....


20 ulasan:

  1. Ooooooo ... mc tu rupanya ..baru umi tau bang ..umi hari tu berkali2 cuba tapi tak de pun sama mcm abang buat ..

    umi dah buat stail lain da untuk ruangan ni ..lupa sudah part mana umi edit kat code tu huhu

    BalasPadam
  2. rajinnya buat tutorial.. walau nampak ringkas dan mudah tp saya pun x rajin nak buat tutorial cm ni... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun cuma klik2x copy paste kat skrin PC aje... heee3x...

      Padam
  3. Hehe ummi ni kalau ajar pun lembap juga,pandai tulis dengan upload gambar je,yg lain anak tolong tengok2kan.Tapi bagus tutorial ni,untuk student yg lebih excellent dari ummi hikhik!!

    BalasPadam
  4. Wah... terlepas pandang. Best jugak kalo dpt buat komen balas ni.

    BalasPadam
  5. hihi..sy nyer dh ade....bgs tutorial ni..details...sure pembaca paham...

    BalasPadam
  6. tutorial yang jelas dan mudah faham....senang nak balas komen lepas ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul3x... kadang2x kita tak selalu online blog dan bila tiba2x bukak nak komen dah jauh ke bawah dah....

      Padam
  7. Terima kasih....nnti nk mencuba jgk..

    BalasPadam
  8. Sekarang ramai yg dah buat macam ini. Kakak tak lagi sebab kakak hanya akan reply apabila nak buat N3 baru. Kalau nak reply satu-satu bimbing tak berkesempatan..

    BalasPadam
  9. tutorial yg bagus.. thanks 4 sharing.. :)

    BalasPadam
  10. nnt nak cuba la jugak..
    terima kasih yee..

    BalasPadam
  11. ohh..mcm tu ke?? nak try buat la neyh...hiihi

    BalasPadam
  12. menarik ni..msti cuba buat gak

    BalasPadam
  13. oo, kena tetap ek? Ingatkn blogspot yg tetapkan bila dh tukar baru lewat bulan 4 2012. Mungkin saya main tekan2 kot hari tu

    BalasPadam
  14. Salam kazman/sue
    Wahhhhh terima kasih banyak2...teruja sangat saya...dapat ilmu baru..:)
    Patut la terlepas pandang selama ni sb saya guna Pop Up Windows utk komen..bila guna mcm ni dah tkleh guna popup windows lg kan.. patutnya bleh guna dua2 la baru best...heheheh...banyak songeh plak..:P

    Niway.. terima kasih banyak2..:)

    BalasPadam
  15. tutorial yang jelas lagi jitu dan padat hehe

    BalasPadam
  16. oh...baru tau..nak try la...

    BalasPadam
  17. Salam Kazman & Sue,

    Tips & info yang bagus...Thanx for sharing to us..


    www.mylovely-cats.blogspot.com

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini