Isnin, 24 September 2012

Keenakkan Kelapa Bakar di Banting

Kelapa Bakar.... Mesti pembaca pernah dengar dan menikmati kelapa bakar.... Haritu kami pergi ke Banting kami terjumpa kedai di tepi jalan yang ada menyediakan kelapa bakar... Sungguh... ini first time kami rasa air kelapa bakar... teringin juga untuk merasa kelazatan air kelapa bakar ni. Jadi kami pun singgahlah sebentar.....


Bila dah sampai air kelapa bakar ni kami pun rasa laa.... jadi sekadar ingin berkongsi pengalaman air kelapa bakar ni lebih kurang macam ni la :-
  • Airnya panas suam-suam kuku....sebab kelapanya di bakar kan... mestilah panas... heee3x
  • Airnya rasa manis-manis masam... sebab airnya di campur dengan madu dan limau nipis...(kata bekas pekerjanya yg merupakan rakan kami juga)
  • Airnya berwarna keperangan sedikit akibat campuran madu asli....
Begitutah serba sedikit perbezaan air kelapa muda biasa dengar air kelapa bakar.... dan gambar di bawah ini  merupakan perbezaan fizikal kelapa bakar dengan kelapa muda....


Sapa yang belum mencuba kami ucapkan selamat mencubaa....

15 ulasan:

  1. hmm..tambah satu lagi (selain mentarang)..yg saya belum pernah rasa...heee

    BalasPadam
  2. x pernah plak minum kelapa bakar nie... :)

    BalasPadam
  3. Ummi pun permah minum dulu, tp ummi suka kelapa muda lagi, tp sekali sekala teringin gak utk mencuba..

    BalasPadam
  4. terasa dahaga pulak..suka air kelapa.

    BalasPadam
  5. Oo..macam ni. Saya selalu dgr org ckp, tapi tak pernah tgk. Selama ni saya ingat kelapa bakar tu yg keping2 isi kelapa tu dia bakar. mekasih untuk info ini.

    BalasPadam
  6. betul kelapa bakar ye bukan kelapa encik bakar hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. haaa3x... tu yg tak jadi nak buat entri cendol bakar kat kuala selangor tu.... lebih kurang sama je dgn cendol yg lain ...

      Padam
  7. oh x banyak beza
    yang banyak membezakan adalah disebabkan ramuan yg dicampurkan itu ;)
    apa2 punn akk punn terasa nak makan .. hurmm leh buat sendiri nie ;)

    BalasPadam
  8. Kakak sebut kelapa muda tu degan. Kelapa bakar kalau compare degan sedap lagi deganlah pada kakak sebab manis degan original tak ada campuran dan kelapanya macam jelly best:)

    BalasPadam
  9. first time dengar...bleh la try nanti..

    BalasPadam
  10. Assalamualaikum kazman,

    Air nyok muda ni memang kegemaran kak Ros,tapi air nyok bakar nih Kak Ros tak pernah rasa lagi la Kazman..,tak pernah jumpak pun he.he...nanti kalau jumpak tu boleh la try..

    BalasPadam
  11. mmg xpnh try lagi....selalu minum yg tak dibakar...

    BalasPadam
  12. kena cuba ini...suka makan kelapa muda terutama isinya yg lembut tuuu terbaikkk

    BalasPadam
  13. kalau nak lebih sedap lagi air kelapa campur limau sambal jgn letak gula sbb bolih menurunkan darh tinggi...ubat dan petua tu

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini