Isnin, 14 Januari 2013

Muhammad Akiff Izzidin

Selamat sudah si isteri bersalin.... maka lahirlah Muhammad Akiff Izzidin ke dunia ini.... Syukur kesemuanya sihat.... dalam kesibukan mengurus anak2x sekolah dan isteri yg berpantang di rumah maka si suami mengambil kesempatan yg terluang ini untuk mengupdate blog yg rasanya lama kami tinggalkan....Pada 8 Januari 2013, maka lahirlah anak ke empat kami pada pukul 11:43 pagi
Syukur alhamdulillah kepada Doktor dan nurse yg bertugas di KPMC Puchong kerana memberi layanan yg cukup baik kepada kami sekeluarga. Semoga mereka mendapat kerahmatan di atas kebaikan mereka semua. Malam tu kami tiba pada pukul 3:15 pagi...

Bila dah masuk isteri pun makin kuat contractionnya yang menandakan waktu kelahiran semakin dekat... Bila  dah periksa denganalatan sokongan maka tahulah hari yg dinanti semakin hampir tiba...


Gambar diatas tu menunjukkan mesin CTG iaitu mesin yg mengambil bacaan kadar denyutan baby ... Semakin rendah bacaan meternya maka semakin sakitlah keperitan yg ditanggung oleh si ibu... Sian sangat... Pas tu nurse kat situ kata kalau bawah bacaan 100 lagi la sakit....Pukul 11:43 pagi barulah baby dilahirkan... Seronok bila tengok baby tapi sedih bila tengok isteri yg kesakitan bersalin.... Lepas tu baby tu dibersihkan oleh nurse tu....

Sambil di bersihkan sambil diberi bantuan pernafasan... itulah pernafasan baby yang pertama bila lahir ke dunia... si suami hanya dapat baby bila sudah di bersihkan dan seterusnya di azan di telinga kanan dan Qamat di telinga kiri... selepas itu di calitkan sedikit manisan kurma... seronok betul lihat baby bila dia terkecap2x merasai kemanisan kurma tu...


Ni la wajah baby Muhammad Akiff Izzidin yang baru dilahirkan... Syukur semuanya selamat....  


23 ulasan:

  1. tahniah kazman...lahir dah seorang lagi hamba Allah dimukabumi. semoga jadi anak yang soleh

    BalasPadam
  2. comelnyaaaa....tahniah a.kazman dan k.sue..syukur alhamdulillah semuanya dh selamat dn dah bertambah ahli keluarga

    BalasPadam
  3. Tahniah Kazman dan Sue,semoga bb sihat dan slmt berpantang buat Sue.

    BalasPadam
  4. tahniah tu both of u ye... & jaga diri & baby!

    BalasPadam
  5. Tahniah Kazman/Sue, comelnya baby boy,nampak macam dah pandai senyum tu..

    BalasPadam
  6. tahniah ..comel sgguh anak kecil ini..

    BalasPadam
  7. Tahniah Kazman dan Sue...comel anaknya..
    Selamat berpantang Sue..

    Masak kan sedap2 utk Sue ye!!masa ni lah isteri nak rasa air tangan suami...

    BalasPadam
  8. Tahniah to both of you... semoga baby dan mama sihat2 selalu :)

    BalasPadam
  9. tahniah dr aku sekeluarga bro ....aku kekal 3 org jer kot hehe

    BalasPadam
  10. lama x jengah sini.. tahniah dgn kedatangan ahli keluarga baru.. semoga keluarga a.kazman & k.sue sentiasa bahagia & dimurahkan rezeki.. slmt berpantang jugak untuk k.sue.. baby sgt comel! geram! :)

    BalasPadam
  11. Tahniah dapat baby yang sangat comel...:)

    BalasPadam
  12. Tahniah Kaz/Su. Sungguh kakak terharu bila melihat detik-detik bagaimana baby baru melihat dunia. Gambar no. 1 tu betul-betul menggamit mata kakak - dah pandai senyum!!

    Selamat berpantang Su.

    BalasPadam
  13. Taniah bang kaz dan sis sue ..comelnya baby ni ..putih dan gebu umi tengok .. alhamdulilah .. selamat dah lahir ke dunia ..umi pulak masih dlm debaran lagi ni ..

    taniah sekali lagi dari umi dan abah bang kaz n sis (^_^)

    BalasPadam
  14. wahhh cumilnyer..patutlah ada bau baby...cumilnyer dier..tahniah kak=)

    BalasPadam
  15. Salam. ..Tahniah ! semoga Akiff menjadi anak yg soleh.

    BalasPadam
  16. Alhamdulillah selamat semuanya..Tahniah

    BalasPadam
  17. tahniah kak, nama sipi2 ngan my son =)

    BalasPadam
  18. assalamualaikum kazman sue...tahniah2 yer selamat sudah semoga Akiff membesar menjadi anak yg soleh yer...:)

    BalasPadam
  19. Assalamualaikum Kazman&Sue,

    Tahniah ya Kazman&Sue.....syukur alhamdulillah semuanya selamat dah sihat...bertambah seorang lagi ahli keluarga ya Kazman..seronoknya...he.he..semoga menjadi anak yang baik dan soleh....

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini