Isnin, 5 Disember 2011

Alahai Anak2 Mama...

Assalammualaikum semua....
Sudah lama mama x bersiaran disini,  hanya menokok tambah sikit tulisan abah jer.... dan abahnya pula sibuk dengan cari keter avanza dia jee...

Harini mama nak bercerita pasal anak mama.... harta apalah yang adah didunia ini yang paling bernilai melainkan anak2. Maklumlah di akhirat nantipun bekalan yang kita ada hanyalah amalan kita sewaktu hidup, banyakkah amalan kita ye..... moga segala amalan kita diterima oleh Allah Azza Wajalla. Anak yang soleh yang mendoakan ibu bapanya dan ilmu yang disampaikan kepada orang lain yang di praktikkan dan sedekah amal jariah sewaktu kita hidup....kalau kita x mampu bersedekah dengan wang ringgit atau tenaga, senyum juga merupakan sedekah...



Berbalik harta yang buat masa ni ada 3 orang..... mama bersyukur adanya mereka bertiga sebagai penyeri rumahtangga mama dan abah... pengarang jantung kami....Makin membesar mereka... Along syafiq,,, tahun depan 9 tahun nak masuk darjah 3 dah patut kena pukul kalau x sembahyang... Syafiqah masik 8 tahun dam adam 3 tahu. tahun islam sudah bertukar... tahun orang putih beberapa hari saja lagi untuk tukar tahun baru...



Macam manalah mama nak membentuk anak2 mama supaya ringan dalam menunaikan rukun islam yang merupakan tiang agama.Tapi... bagi jer komputer boleh pulak main dari pagi sampai petang... Macam mana pun mama dan abah kena juga membentuk anak2 supaya menjadi anak yang soleh dan solehah...Semoga kami dalam rahmat Allah menjadi manusia yang berguna di dunia dan akhirat kelak.



Sekarang mama dah start suruh anak2 membantu dalam menguruskan kerja seperti melipat baju sendiri, alah x cantik lipat takper janji tahu pakaian sendiri... mama buat pendekatan macam buat "peraduan cari pasangan kain baju".....ada rasa tanggung jawab dengan barang sendiri...
kat dapur pulak, mama masak sampai siap along akan ditugaskan membasuh pinggan mangkuk...kuali mama tetap ambil tendertu. Syafiqah kemas lap meja makan dan adam dah mula bawak pinggan dan buang sisa makanan sendiri kat dapur... mungkin dia tengok kami sekeluarga buat benda yang sama tu yang dia pun ikut juga amalan tersebut...Sejuk perut ibu mengandung bila anak membantu kerja dirumah..

Aksi adam menolong mama menggosok baju pula... alahai anak mama adam...

Ni nak cerita pulak pasal adam, dia juga pantas bekerja... dari memasukkan kain kedalam mesin basuh walaupun kain tersebut telah dicuci. Munkin dia tengok bila dah membukit dia rasa rimas tu yang segala baju yang x dilipat habis dikutipnya masuk dalam mesin basuh.

Dia juga ada bakat menggosok baju... nak tengok tak hasilnya...

Aduh habis belubang baju mama..... hua... sedihnya baju ni baru sekali mama pakai. Nak marah pun ada, tapi bila pikir2 betapa murninya hati Adam yang nak menolong mama menggosok baju. mama terpaksa pendamkan juga perasaan marah bercampur sedih....  

Nukilan : Mama Sue

15 ulasan:

  1. kalau dari kecik dididik sebegini budak2 mudah ikut....dan amalkan...

    BalasPadam
  2. bagusnyaaa kecil2 dah pandai tolong... suka!

    BalasPadam
  3. alhamdulillah dgn kurniaan anak yg rajin membantu ibunya:)

    BalasPadam
  4. sejuk mama sue mengandungkan mereka ni .. baik budi pekerti :). Nanti kalu umi dah ada anak ..umi nak latih la mcm sis buat ..nanti diorang tak manja sangat hihi :).


    Anak kucing umi tak dapat tolong ..tolong buat bising ada la kat umah tu hihi :)


    Comel adam .. baik tolong mama nya tereka baju :)

    BalasPadam
  5. halah2 haiiiii.....rajinnyerrrrr

    BalasPadam
  6. ini memang rajin... sampai baju maknya berlubang... huuu3x

    BalasPadam
  7. rajinnyee...gud2..

    time masih rebung ni lah senang sikit nak lentur..:)

    BalasPadam
  8. rajinnya dia...comel lak tu....


    salam kenal, terus follow sini...

    BalasPadam
  9. ungu - sekali lentur memasing macam nak patah jeee... lembut lagi...

    wahida... terima kasih dari kami ... actually kami sebelum ni cuma silent reader je dalam blog wahida... heee3x

    BalasPadam
  10. rajinnya anak2 mama smpai hbis terbakar ea baju..heeee...

    BalasPadam
  11. ira - tu yang mamanya termenung kejap tu..... baru pakai sekali... heee3x

    BalasPadam
  12. waaa rajin2 btuah sape dpt jd wife die ni :) kecik2 da pndai tolg mama die ;)

    BalasPadam
  13. alahai berlubang udah baju mama=)betapa diaorang nak menolong=)sejuk mata memandang anak2 ringan tulangnie

    BalasPadam

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.