Khamis, 1 Disember 2011

Nostalgia Mee Sipot @ Mee Sanggul

Pagi ni aku tetiba teringat makanan yang amat popular masa zaman aku sekolah dahulu. Namanya mee sipot... tapi aku tak tahu naper di panggil mee sipot... nak kata rupa macam sipot pun tak de tapi itulah namanya mee sipot... Dulu beli mee ni 5sen - 10sen jee satu gelung yang besar tahap tapak tangan ni... Rasanya ranggup dan di layan dengan sambal ikan bilis. Rasa dia perrghh... sedap tahap menjilat jari... Kira zaman sekarang ni macam anak-anak makan snek mamee la kot....

Mee Sipot

Biasanya aku beli mee sipot ni dalam plastik dan ketika rehat petang dekat sekolah agama. Dulu aku beli ni aku renyukkan dalam plastik dan biarkan sambal tu sebati sekejap... sampai macam kembang sikit mee tu.... pas tu baru makan.... peerghh... makin pedas makin sedap wooo... Lagi satu menu kegemaran ialah Tempe Goreng .... dan Kacang Goreng... semuanya dijual dalam plastik dan di bubuh sambal ikan bilis... punyalah kecur bila teringatkan makanan waktu rehat di sekolah agama dulu.... simple tapi sedapppp dan berkhasiatt...

Tempe Goreng
 Sekali kunyah tu bunyi krapp-krupp-krap-krupp... memang syok habis.... Sekali jatuh kena baju sekolah agama aku terus merah sambal tu kekal sampai mak aku basuh... heee3x... penat mak kena sental tanggalkan kesan sambal yang dah kering tu... Dulu mana ada mesen basuh... Gitulah kenangan aku dengan Mee Sipot ni... sebab makanan ni dah jarang jumpa.... balik Batu Pahat baru ada....

22 ulasan:

  1. sedap2...makan ngan sambal sardin pun sedap...

    BalasPadam
  2. MEE SIPUT KAT MUAR YANG SEDAP..HEHEHE..
    TEMPE TU ORG JAWA YANG SUKA MAKAN.. :)
    TAPI MAKANAN GARING2 MCM NI, MAKAN TIME PETANG2..FUHHHH TERANGKAT

    BalasPadam
  3. ye betul tu... mee sanggol pun betul...

    BalasPadam
  4. thanks k.sue dan abg kazman sbb doakan ira..hee

    mee siput tu kan kwn ira dok tangkak sll bw blk ostel dlu....mkn ngan sambal kan..hee..sedap jugaa...heee

    BalasPadam
  5. semua makanan tu saya rasa masa sekolah rendah dekat johor dulu...

    pindah melaka...dapat makan tempe & sambal kacang je...mee siput tak dapat daaa...huhuhu.. tak taw nak cari katne...

    BalasPadam
  6. Mi sipot tu ok, yang tempe tu akak tak nak lah....

    BalasPadam
  7. ira & aien & kak eton - mee sipot ni memang nostalgia...

    BalasPadam
  8. sedap tu...kancil merasa makanan nie kat Johor...

    BalasPadam
  9. mee siput tak pernah makan lagi..tempe,bila anak2 sibuk nak exam,saya akan paksa mereka makan..kerana ianya bgus utk minda..

    BalasPadam
  10. sy duk johor nih baru kenal mee siput.. tapi memang sedap.. tempe lak smpai skrg tekak x leh terima.. nape ntah..

    BalasPadam
  11. mee siput goreng makan bersama sambal kicap..
    kat kantin sekolah di johor pun ada dijual
    kat sini mee siput@sanggul nya lain sikit

    BalasPadam
  12. like kat tempe tu heheheh

    http://ch000tz.blogspot.com/2011/11/www-10-wonderful-world-woooohuuu.html

    BalasPadam
  13. sama lah...ungu pun suka mkn mee siput masa kecik2 dulu taim sekolah...

    yg penting dia buh sambal tuh..cedap..

    rasanya kt johor je kot ada mee siput nih..:)

    BalasPadam
  14. ada org buat pengat mee siput ni.akak belum pernah cuba lagi..

    BalasPadam
  15. tak pernah makan n xpernah dgr nma makanan tu..tengok pun macam sedap...kalau g johor, nak kena cari ni..hehehe

    BalasPadam
  16. tak pernah makan mee sipot huhu, tapi tempe tu kegemaran...yum!

    BalasPadam
  17. waa teringinnya tgk mee siput tu ngan sambal!heee

    BalasPadam
  18. selalu makan masa kat tadika kemas dulu..mee sanggui..tempe bila keluar dari kedah baru jumpa.suka..

    BalasPadam
  19. wahhh mee siput dgn sambal tu sedapnya..dh lama sgt xmkn..:)

    BalasPadam
  20. Umi tak pernah makan ..tapi mcm sedap ja huhu

    BalasPadam
  21. suka tempe..mkanan org jawa=)tempe goreng mmg sedap=0

    BalasPadam

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.