Khamis, 19 Januari 2012

Sekadar renungan bersama...





34 ulasan:

  1. mungkin di bandar besar memang payah nak hidup dengan gaji macam nie...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la yg kami rasa... duit dah macam roti canai... tarik hujung sana... hujung sini pula koyak... huuu3x.... tapi kami tetap bersyukur kerana Allah sering mencukupkan gaji kami sekeluarga...

      Padam
    2. betul tu...kita masih lagi mampu..berbanding dengan orang lain..

      Padam
  2. memang payahhhh...tak relevan lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah sampai masa kena kaji balik pendapatan pekerjaan sekarang terutama sektor swasta... heee3x...

      Padam
  3. Balasan
    1. nak bagi cukup kena buat buku nota 555... adeehhh... heeee3x

      Padam
  4. Serius tak cukup bang .. kereta ..rumah sewa ..belanja harian ..ibubapa .. hrmmm tak cukup ..kecian lagi dengan gaji yang bawah 1000 .. lagi kecian kan bang ..haaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye betul tu umi... kekadang terpikir juga kalau kita susah ada lagi orang yg lebih susah kan...

      Padam
  5. Salam Kazman@Sue,

    Kat rumah Kak Ros ni bil saja dah dekat RM 500.00...tak termasuk dengan makan,duit rumah,kereta dan lain2 lagi tu...kalau RM 2,000.00 pun tak cukup kan...Kazman..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye la kak... kami sekeluarga memang selalu berjimat2 untuk mencukupkan keperluan... takut ada yang terabai bayar... Tapi syukur semuanya cukup lagi buat masa ni...

      Padam
  6. Balasan
    1. pas ni kita kena cari kerja part time KFC laa... boleh makan KFC tiap2 hari... haaa3x

      Padam
  7. Nak dapat rumah sewa dgn harga RM300 sebulan tu plak bukan senang. Sekarang dah mcm RM500 ke atas dah umah sewa walaupun umah flet. Kalo anak ramai, lagi la kesian. Owhh... Abang Najib, please do sumthing.

    BalasPadam
    Balasan
    1. isu rumah ni pun lagi satu.... punyala terbabo harga rumah naik senjak 4 tahun kebelakangan ni.... boleh cecah 30-50% kenaikan tuuu.... Negara China baru nak umumkan kenaikan harga besi tapi kat sini dah terus naik... nanti bila harga besi betul2 naik dia naikkan lagi harga besi(kos binaan)... skrg ni dah tak de satu badan yg betul2 dpt kawal harga...

      Padam
  8. gaji 3k skrg ni pun x cukup.. lg2 bila hidup dibandar besar.. sewa rumah skrg ni mana ada yg RM300. Paling2 RM500... pampers dgn susu anak mana nak dpt RM50 sebulan.. susu sekilo pun dah RM25.. sebulan plg kurg 3 kilo susu.. pampers skrg ni paling murah RM 20.. tp tu kalo pakai baby kencing 3 kali dah kuyup... blm lg byrn taska anak.. byklah lg yg x mampu nk taip kat sini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kami yg anak baru tiga ni pun dah terasa seperti queen teratal rasa... kena pikir panjang setiap bulan untuk mencukupkan.. insyallah ada jalanyaa...

      Padam
  9. Assalam..
    Salam perkenalan juga dari Teratak Usang.

    Tak cukup duit banyak tu sekarang ni sebab bayar hutang pun lebih dari tu sebelan..tapi kalau di kg, InsyaAllah, cukup.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebenarnya di kampung dan di bandar hampir sama je kosnya cuma ada yg lebih dan ada yg kurang...contoh dikampung seperti kos rumah, tol, api dan air mungkin rendah berbanding bandar tapi mereka tertekan dengan harga barang keperluan yang mahal...

      Padam
  10. Salam, sebenarnya setiap kali beli barangan dapur di hypermarket, bil mencecah 5-600 utk kami 6 beranak. Setiap kali tu juga la che mid terbayang ibubapa yang berpendapatan kurang dari suami che mid. Kesian... 3000 sebulan pun kena ikat perut...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul la kak... sekarang barang keperluan dah naik mendadak dah....

      Padam
  11. Balasan
    1. memang untuk di sharing info ni kak...

      Padam
  12. salam...

    saya tak bayar sewa rumah. tak beli barang dapur (kecuali sekali dua sebulan). tak bayar bil - sebab stay dgn parents dan semua ayah tanggung.

    padahal gaji sendiri cuma bayar kereta, rumah sendiri, minyak, tol, dan credit card je pun - belum ada anak nak ditanggung - kalau dah ada anak nanti mungkin akan rasa sempit jugak kot~

    harap-harap dengan bersyukur akan menjadi berkatlah rezeki kita...

    BalasPadam
  13. Duit ni kalau nak kira takkan pernah cukup. bagi la berapa banyak pun ia sentiasa takkan memenuhi keperluan kita.

    Kena la jimat mana yang patut dan yang paling penting cari rezeki halal kerana yang halal akan mencukupi semua yang kita hendak.

    BalasPadam
  14. belanja lagi besar dari gaji....

    kena belajar berjimat-cermat dan uruskan pengeluaran duit tu...

    BalasPadam
  15. gaji naik barang pun naik inflasi makin menjadi2 huhu apapun perlu cuba uruskan wang sebaik mungkin kan...

    BalasPadam
  16. x cukup tu bro...hutang aku pon dh beriban riban nie

    BalasPadam
  17. cuba bayangkan gaji kami yg hampir 7k ni pun termengah2 juga...5 org anak (3 di IPTA) 2 di sekolah walaupun dpt pinjaman,tapi masih x cukup terutama utk keperluan makanan di IPTA..

    BalasPadam
  18. org kata duit bukan segalanya tp segalanya memerlukan duittt aaaaaaaaaa.....nice entri..sy baru follow blog awak..kalau x kisah singgah la blog saya dan kalau sudi, follow..hehe blh share cerita (^_^)

    BalasPadam
  19. kalau expenses mcm tu mmg x cukupla dgn gaji rm1500 sebulan kan..hmm..kena sgt berjimat la jwb nya :)

    p/s : follow sini blk..suka dgn nama blog ni..Menara Kehidupan..best3 (",)

    BalasPadam
  20. anak ramai!

    belanja pengasuh, taska, duit poket harian. kat sekoloh... adoyai

    BalasPadam
  21. yaa, memang tak patut kan... sekarang besar sungguh bebanannya...

    BalasPadam
  22. erm...kos sara hidup tinngi sekarang..

    Saya yg masih takde anak pun dah terasa...
    erm, yg pnting kena la berjimat cermat...

    tak boleh ikut pepatah, "biar PAPA asal BERGAYa!"

    salam singgah n kenal=)

    BalasPadam

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.