Rabu, 4 April 2012

Panggung Wayang sekitar 70an di Batu Pahat yang ditelan zaman

Hari ini nak share mengenai Panggung Wayang zaman dulu2x punya....  Banyak juga nostalgia kat panggung wayang ni.... haaa3x.... Ni nak citer zaman membesar di Batu Pahat la jugak... dulu daerah Batu Pahat ni tak de la power sangat.... biasa2x aje.... Jadi salah satu tempat yang aku nak berkongsi ni adalah panggung wayang REX dan ODEAN... kira popular la jugak satu masa dahulu....


Dulu kerusi dia bukan la empuk macam sekarang tapi kira selesa la jugak.... Tapi seingat aku kerusi dia pakai sabut kalau tak silap.... duduk lama pun tak panas bontot lagi...  lepas tu di akhir era panggung wayang ni dia dah pakai kerusi best la sikit.... yang boleh lipat-lipat tu... (kalau la dulu ada HP kamera boleh la aku snap gambar tunjukkan kerusi tu)
Panggung Wayang REX di Batu Pahat

Sekarang pon dah jadi pasaraya one stop dah... bila masuk pasaraya ni mula la teringat zaman silam.... Binik aku tahu pi one stop ni sebab nak beli barang murah je....heee3x...Cuba nkorang tengok tulisan REX pun dah nak pudar ditelan zaman....
Panggung Wayang ODEAN di Batu Pahat
Lagi satu ni haa... Panggung wayang ODEAN pun dah berkubur.... ni lagi dahsyat.... tulisan pun dah tak de... pun dah jadi pasaraya One Stop jugak... habis dahh... semua panggung wayang dah kena sewa dengan pasaraya One Stop ni...Cerita last sekali aku tengok cerita Storm Riders yang di tayangkan pada tahun 1998... Ni la citer last sekali aku tengok kat wayang dengan member aku masa kerja dulu.... memang best giler tengok citer ni terutama kepada mereka yang macam aku ni mengikuti majalah komik Pedang Setiawan...

Sebenarnya sajer aku snap gambar panggung ni sebab bila dah diruntuhkan nanti ada la jugak memori yang masih dapat aku lihat sampai bila2x....Ok laa... Salam ceria kepada semuaaa....




34 ulasan:

  1. Balasan
    1. haaa3x.... memori zaman muda namanya...

      Padam
  2. one stop shop tu femes kat kat jhr...hehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha'ah... one stop tu kira macam barang keperluan rumah laa...glamer kat johor... haaa3x

      Padam
  3. Waaa memang nampak lama kan bang .. tapi kalau tak de lama tiada baru kan bang?Hihi bagus jugak abang letak kat blog ..nanti rindu2 leh baca entri yang lama2 tu :)

    huhu.. terimbau kembali pulak umi dengan pasaraya lama di kampung umi ... sob sob sob

    BalasPadam
    Balasan
    1. umi... pasaraya tu umi ada buku555 ker? haaaa3x...

      Padam
  4. assalamualaikum kazman sue...yer la tinggal kenangan je panggung wayang ni dulu2 mmg top...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak... zaman 80an nak tgk movie kena pi wayang... zaman tu ingat TV1...TV2... TV SBC - Singapore Broadcasting Corporation (SBC) .... Tu yg sampai hafal lagu kebangsaan singapore tu... haaa3x

      Padam
  5. teringat pulak panggung wyg kat kota bharu dulu seat seperate laki n pompuan.bagus kan.terang pulak tu,tak golap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oooo... kat kelantan macam tu yee... bagus laaa...

      Padam
  6. mengimbau kenangan dolu2 yer... ramai juga blogger dr batu pahat ye.. saya balik ke bt pahat rasanya setahun sekali je.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ramai yee... saya kalau pergi ke blog orang tengok muka ada iras2x jawa sikit dah suspek orang pantai barat johor dah... haaa3x...

      Padam
  7. Memang lamakan, tp unik n kenangan indah buat kita...

    Kwn sy yg dok BP kata, tiket wayang pun murah, x mcm kat bandar JB..mahal

    BalasPadam
  8. panggung tuh kat area mana eh?
    lupalah..dah jarang jalan kat bp..
    lalu masa nak balik kpg kat sg balang jerr

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oooo... sungai balang... panggung tu kat area jalan rahmat.... yg satu jalan dengan pejabat pos batu pahat tu.... sekarang dikenali juga sebagai BPwalk.... malam minggu kat situ memang meriah...

      Padam
  9. last sya pegi batu pahat tahun 2004.. ermmm..ni kt area mana ekk??

    BalasPadam
  10. dapat jugak tengok peka batu pahat..dulu nak jadi org batu pahat tak jadi..ahah..kat kelantan pun ada gak panggung rex ni dulu..la ni dah jadi kedai cina dah jugak..hehe

    BalasPadam
  11. y kat kemaman punya dh jdi pusat snuker..

    BalasPadam
  12. samaler kat mana2pun...
    sekarangni orang tengok tgvkan...
    tak pernh sampai lagi batu pahat....

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu laa... bangunan panggung wayang zaman sekarang dah jadi macam2x dah... haaa3x

      Padam
  13. kazman_kalau balik bp, mlm2 p makan roti kaya dn teh tarik@yong taufu kuah sup dpn one stop tu la, lupalak namanya.. bp kan digelar little paris, happening sampai ke pagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooo... itu dah wajib....dari tahun 90an Batu pahat terus membangun pesat... masa kerja kat sharp sri gading tu malam2x kerja merambu jee kat bandar...heee3x... mee bandong dan mee racun juga jangan lupa... kalau nasi baryani mat shah kat peserai pun best jugaa...

      Padam
  14. ade panggung wayang...sronok kan...sejarah..hihi

    BalasPadam
  15. ndak sangka ia bekas panggung wayang...nielah tempat pertama memula kancil sampai ke batu pahat...

    BalasPadam
  16. Teringat zaman ummi budak2 dulu, tengok wayang cerita Hindustan je, hik!

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu... lagi pun masa tu citer melayu tak banyak lagi...

      Padam
  17. Zaman dulu2 memang panggung wayang sentiasa penuh je bila ada cite baru2,tp skrg semuanya tinggal kenangan....

    BalasPadam
  18. Salam kenal...
    Orang batu pahat ke? Saya org yong peng.....patut macm kenal je one stop tu.....yee

    BalasPadam
  19. Sampai sekarang saya masih mencari... abang ipar kata ada mee bandung best kat panggung ni. dia selalu beli.tapi xtau la dekat dengan panggung yang mana satu. mee dia bungkus dengan s.kabo sampai sekarang. nak jugak merasa. ada sesiapa tahu kat mana?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oooo... itu mee bandung Odean... tempatnye betul3x kat sebelah odean yg gambar no 3 tuu....

      Padam

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.