Khamis, 20 Oktober 2011

14-days Weight Loss Program

Salam bersiaran semua....

Dah lama x berceloteh kat n3 nih... almaklumlah sibok dengan berbagai xtvt kat mmu nih, my hubby jer yang take part untuk menghidupkan blog menara kehidupan nih. Dia pun rajin berwalking dengan rakan-rakan blogger yang lain....Nanti kalau ada masa dan idea sue akan cerita sepanjang kesibukan 2 ker 3 minggu lepas pasal cerita menguruskan pelajar MMU yang convo dan terpilih  menghadiri kursus TEAMING WITH PASSION (2) 12 - 13 OCTOBER 2011 yang lalu dan kerja rutinyang harus dilakukan sepanjang cuti semesta seperti mengfomatt pc student.

Isnin lepas pihak HR ada buat program untuk mencari warga mmu yang agak2 terberat sedikit yang mana BMInya terlebih 23 untuk melayakkan untuk menyertai "14-days Weight Loss Program".


Huh huh macam tak caya jer nk join program nih... dua tiga menjak,  perasan juga badan nih dah memberat.... mungkin hati senang apa lagi belasah jer makan yang ada depan mata dan berangan kat fikiran pun cari jugak. Bila umur meningkat kadar metabolisma pun dah berkurangan ditambah lagi dengan x bersenam, berat badanku hampir melangkaui overwight.... huh huh risau U.......

Mula kena key in tinggi dan berat baru dapat tahu BMI yang ideal.  Kemudia keluarlah result dimana lebihan lemak, kekurangan air dalam badan dan total berat badan yang patut di turunkan. Macam x caya jer badanku yang kecik molek nih kena turun 8.5kg....  waduh boleh kah aku menurunkan berat badan dalam masa 14 hari nih.... kalau anda nak tahu berapa BMI anda lehlah try kat sini http://www.nestle.com.my/Nutrition_Health_Wellness/wellness_quiz_and_tools/Pages/bmi_calculator.aspx  atau buat pengiraan sendiri iaitu:  Body mass index (BMI) = weight (kg) / height (m)2. . Berat badan yang ideal ialah bila BMI diantara 18.5 sehingga 24.9. kurang dari 18.5 dikira kurus dan jika terlebih dikira sebagai overwight (BMI 25-29.9) atau obesity bila BMI melebihi 30.

Bersemangat semuanya nak mendaftar

 sesi pengiran berat badan untuk mengetahui BMI

 rakan2 ku mengisi borang untuk melayakkan kami memasuki pertandingan ini


Azuwan merupakan ketua pasukan kami,dia tengah susah hati tu sebab kena turunkan lebih dari 15kg baru dapat berat badan yang ideal. Setiap kumpulan terdiri 3orang dimana seorang lelaki dan 2 orang perempuan atau 2 lelaki dan seorang perempuan. Setelah kami layah untuk menyertai pertandingan ini, kami akan memalui stage yang kedua dimana kami akan ke menara TM pada 28/10 ini untuk neghadiri challange brief, overview t&c, nutrition tips and fitness fix.


Disamping tu juga kami juga mendapat kad keahlian 14 days VIP membership.Doa2kan semoga kami berjaya mengurangkan berat badan dan mencapai berat yang ideal demi kesihatan....

Nukilan Mama Sue

13 ulasan:

  1. sy x boleh masuk dlm prog. nie...la ni pon dah 55kg jew

    BalasPadam
  2. 55kg jee... nampak sangat hang memang rajin berblog walking ke sana ke mari...sampai kurus... haaa3x...TQ bro kerana selalu singgah sini....

    BalasPadam
  3. me 50kg... lepas deliver sampai skrg.. tak turun2... kalo blh nak turun kan lg 4kg.. kembali ke berat asal

    BalasPadam
  4. wan habibah... haaa3x.... isteri saya masa kerja kat Jabatan perdana menteri dulu kurus sebab kena ronda setup PC... la ni dah kerja MMU ni duduk je terus naik berkilo2x...yg penting semangat kena kuat... yakin boleh!!!

    BalasPadam
  5. wahhhhhhhhhhhhhhhh bagus info nie ..suke bace la sis sue .. tapi umi nie kalau nak kurus boleh lagi tak? umi nampak je kurus tapi berat hihihi

    BalasPadam
  6. tulah akak pun kalau tengok dengan mata kasar orang kata x lah nampak berat sangat tapi hakikatnya mmg kena turunkan berat badan sebanyak 8.5 kg lagi... huh camner yer... haritu masa timbangtu tainner tu cakap disebabkan kekurangan air dalam badan yang menyebabkan lemak yang menganbil tempat... waduh lemakku tepu didalam badan. nanti kalau dapat tips masa pergi ceramah kat menara Tm akak cerita lagi.... Tata titi tutu.....

    BalasPadam
  7. sy underweight.. BMI 18.07.. x leh la join program ni..

    BalasPadam
  8. salam singgah & perkenalan...

    dah follow jom follow back
    qhaifanurin.blogspot.com

    BalasPadam
  9. ct rahani... bagus la kalau macam tu...
    qhaifa nur... salam diterima...kami dah follow...sudi2lah singgah selalu....

    BalasPadam
  10. mcm2 prog ikut sblm ni..
    rasa2 mcm dah tepu lemak ni

    BalasPadam
  11. heee.... sama la kita... harap kali ni berjaya...

    BalasPadam
  12. Kancil berat sekarang 73 kg...boleh ikut ke,...hehehe

    BalasPadam
  13. kancil 8349....boleh aje....baik untuk kesihatannn...

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini