Isnin, 21 Mei 2012

Cara Penjualan Yang Meragukan

Hari ni kami nak berkongsi mengenai cara penjualan yang pada kami ada sedikit meragukan... Tadi kami call penjual tu untuk menanyakan tentang pembelian Laptop Lenovo yang hanya berharga RM400 sahaja. Murah tuuu.... Pada kami harga laptop Lenovo tu paling murah di kedai kami dapat dengan harga RM920.

Oleh kerana harganya yang amat murah maka kami sepakat untuk memberanikan diri untuk menalipon penjual tersebut. Kot kalau betul seronok jugak kan....  Bila dah bercakap dengan penjual tersebut meminta memasukkan duit RM400 ke dalam akaun maybank beliau terlebih dahulu. Selepas itu barang tersebut akan dihantar kepada pembeli selama 2 hingga 4 hari... maknanya masuk duit pastu kena tunggu barang sampai 4 hari!!!!!.... Kat situ yang meragukan kami mengenai urusan jual beli tersebut...

Di bawah ini merupakan petikan iklan tersebut yang di petik dari web mudah.my

Price : RM 400 

LENOVO G475 SERIES
AMD ATHLON X3 E300
MICROSOFT WINDOW 7

2GB RAM, 320 HDD, DVDR-W

1 YEAR WARRANTY
LENOVO BAG + MISTERY GIFT

FRESH DARIPADA KILANG.
MURAH GILER!

HARGA ASAL: RM999
HARGA PROMOSI : RM400

LAPTOP AKAN DIHANTAR DALAM TEMPOH 2-4HARI TERUS KE
ALAMAT ANDA. SAYA SENDIRI AKAN HANTAR, NO KURIER.
SERIOUSLY, KAMI BUKAN SCAM. SAYA AKAN BAGI NO IC
KAT ANDA SEBELUM MEMBUAT PEMBAYARAN. DAN UNTUK
PENGETAUAN ANDA, OFFER INI TERAMAT TERHAD. SIAPA
CEPAT DIA DAPAT!

Apa PENDAPAT anda mengenai cara pembelian tersebut????

Kami terus tak jadi beli laptop ni.... Sebab kami syak sama ada barang curi atau kes penipuan... Almaklumlah  kat Mudah ni banyak dah rakan terkena....


19 ulasan:

  1. kalau bab2 beli brg elektronik ni saya mmg xkn beli yg on92 mcm ni walaupun harganya murah... melainkan bg duit terus dpt brg face to face.. penghantaran2 ni mmg sukar nk dipercayai... maka pendapat saya nk selamat adalah lbh baik beli yg harga mahal tu dan beli di kedai.. byr terus dpt brg.. x rugi... :)

    BalasPadam
  2. kazman, nanti dapat lesung batu...tak pun katak puru! naya..
    kalau meragukan, jangan diteruskan...

    BalasPadam
  3. bahay gak beli online ni ye..apa kata tengok dulu barang

    BalasPadam
  4. kena berhati2 kalau boleh tgk sebelum beli ok jugak...

    BalasPadam
  5. sangat meragukan laaaa.....

    aritu laptop rosak, saya terdesak nak beli yang baru,
    mmg murah,
    tak sampai sebulan da rosakkkkkkkkkkkkkk!
    akhirnya, saya sendiri dapat pengajaran ataas sikap "tak sabar" saya tu...

    biar mahal tp berkualiti...
    lagi bagus biar lambat tapi selamat...

    BalasPadam
  6. takut kan.. sekarang ni mcm2 org jual secara on9.. samaada brg tu betul ada tapi x sah atau barang xde cuma tipu jer nak duit.. berhati2 ye

    BalasPadam
  7. dlm hal mcm ni..msing2 kna pakai otak..n bfikir logik kan.. penipuan dlm mcm2 keadaan skarang

    BalasPadam
  8. kalau nk beli gajet, saya rasa baik refer kedai ke..online2 mcm ne kebanyakkannya tak boleh pecaya sgt..

    BalasPadam
  9. mcm2 org putaq alam dlm dunia ni..berhati2 lah

    BalasPadam
  10. erm..memang meragukan la...g sendiri kedai lagi puas hati...

    BalasPadam
  11. Jangan cepat jatuhkan hukum...

    Ada gak penjualan ONline yang betul.. tapi kita kena bijak memilih... bukan percaya bebulat... seeloknya COD

    BalasPadam
  12. Tak tau le nak kata. Tapi kalau saya, saya tak beli kot. Gadjet2 ni tak berani skit nak beli online. Tak bleh test, pastu harga pun mahal. Kalau kena tipu rugi + sakit hati. Kalo setakat kain pasang ke, tudung ke, okay lagi.

    BalasPadam
  13. tak payahlah beli... bahaya.. harga pun dah musykil dah...

    BalasPadam
  14. Uuuu kalau umi ..umi pun takut jugak beli ..sebab rasa meragukan .. murah jugak die jual kan bang ...

    BalasPadam
  15. Klu harga terlalu murah jika dibandingkan dgn harga sebenar di pasaran mesti ada yg x kena,takut tipu je...

    BalasPadam
  16. mmg murah...tp rasa was2 nk beli..takut tertipu..rm400 byk tuuuu...

    BalasPadam
  17. kalau dah rasa curiga dan sangsi, usah teruskan. Percayalah pada naluri

    BalasPadam

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.