Sabtu, 26 Mei 2012

Kesukaran suami kepada isteri yang mengalami tanda - tanda awal kehamilan

Luahan hati suami bila isteri mengalami tanda-tanda awal kehamilan.....Macam ni la yang aku hadapi bila isteri mengandung... lama dah tak rasa semua ni.... dekat 4 tahun yang lalu laaa... dah ingat-ingat lupa pun ada.... haaa3x..... sekarang ni kena menghadap lagi siptom ni semula.... adehhhh....

Ketika mengandungkan Adam 4 tahun yang lalu


1. Rasa lapar yang berpanjangan
Yang ini paling aku berterabur jadinya.... bila dah kata dia nak makan.... tak menyempat aku nak pi gerai  atau kedai makan.... Mengalahkan orang nak berbuka berpuasa... bila order punyala pelbagai.... tapi makan semua tak habis....last2x aku jugak yg kena habiskan.... macam ni binik yang boncit dengan lakinya jugak buncit sama laa... pas tu bila 3-4 jam sibuk nak makan lagi....lapar lagi katanya..... aduhhhh.... Pas tu mintak makanan tahap stok mengarut susah nak cari la pulak tapi nasib baik jumpa..... haaa3x... buat masa ni punya la suka dia makan sayur bendi rebus.... dengan petai.... dah kena cari kedai ala2x masakan kampung... Nkorang jangan suruh la aku masak... memang aku tak reti masak.... cuma reti beli makanan aje... heee3x...

2. Kerap membuang air kecil
Yang ini pun satu hal jugak.... fobia aku nak jalan drive keter lelama.... kalau dia kata nak kencing... alamatnya berterabur la aku nak cari pam minyak..... 

3. Merasa tidak bermaya
Kalai isteri dah tak bermaya maka kerja semua kebanyakkan suami la yang kena buat kan... Nak mengeluh pun akibat " buatan sendiri " juga.... basuh baju... kemas rumah...ambik/hantar anak... semua pakej laa.... isteri rehat2x jee.... sebab perkataan penat selalu "di tepi bibir" si isteri kan....

4. Senak pada ari-ari
Yang ini kekandang rasa macam sakit perut pun ada... Pernah la jugak aku tunggu dia dalam tandas punya la lama... ingatkan ceret beret rupanya tak pun... termenung yg lama je dalam tandas tu... tak pasal2x dah terlambat pi kerja....

5. Rasa loya dan muntah
Bawak kereta tetiba brek dan berenti tepi jalan.... rupanya nak muntah.... nasib baik tak eksident kan... mula2x ingatkan bawak laju ke apa menyebabkan loya ... rupanya badan dah "berisi"...

6. Suhu asas badan tinggi berpanjangan
Yang ini kan.... tak sudah2x binik aku suruh service aircond dalam bilik tidur tu.... aku dah rasa punya la sejuk aircond tu dia boleh kata aircond rosak..... masih panas lagi katanya... aku yang masuk bilik macam dah dalam ice room sampai macam nak kena penyakit paru-paru berair dahh...

7. Missed period
Yang ni kan bila dah missed mula la binik aku pikir memacam.... larat ke nak ngadap mengandung punya simptom laaa.... susah itu ini laa... Sebagai suami .... aku kena la bagi kata2x semangat untuk terus menyokong dan menyakinkan dia.... Sapa yang tak sayang binik Ooiiii....

Dan akhirnya..
8. Ujian air kencing yang positif....
Yang ni tengok je la kat gambar.... sekali kuar dua garis da.... sah2x la binik aku ngandung.... Syukur Alhamdulillah.......... Rezeki Allah yang bagi kann....


Semoga sihat dan selamat hendaknya semua.... abang sentiasa support selalu..... Selagi hayat di kandung badan....... Selagi itulah kudrat ini untuk isteri kesayanganku....



29 ulasan:

  1. Alhamdulillah berita baik ni,tumpang gembira.Jaga Sue baik2 tau..kata sayang binik, kena jaga betul2 termasuk hati dan perasaan, hikhik!!
    Selamat berhari minggu..

    BalasPadam
  2. Salam..saya dah lalui semua alahan spt wife Kazman ( mine even worse ) tp masalah paling besar adalah alahan tu masih ada sampai skrg..Tunggu masa lagi 2 bulan saja ni..pastu "ikat". Harap semuanya selamat ya !!

    BalasPadam
  3. alhamdulillah....tahniah nak bertambah lagi ahli keluarga :D

    BalasPadam
  4. alahamdulillah.... tahniah... saya tumpang gembira..

    BalasPadam
  5. tahniah...teknik tu menjadi la...hehe

    BalasPadam
  6. alhamdulillah..rezeki mana boleh ditolak kan :) bertuahnya si isteri dpt suami macam ni ye (",)

    BalasPadam
  7. akak mengandung lagi ke? tahniah. murah rezeki sekeluarga. :)

    BalasPadam
  8. rul tahniah2x gelak sampai berair mata aku baca blog ko ni, lagi satu sebenor simptom bini ko sama cam apa yg aku alamai...insyallah moga ALLAH permudahkan...

    BalasPadam
  9. hehee....suka entri ni...=))

    alhamdulillah...rezeki..=)
    berkat kesabaran suami lahirlah anak soleh n solehah

    BalasPadam
  10. tahniah..rezeki...alhamdulillah...

    BalasPadam
  11. Taniahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!! wah tahun mak buyong ni (^_^). Tahu tak umi baca citer abang ni kan ..umi asyik ketawa ..pandainya abang ni buat lawak tau ..geli hati laaa umi baca citer ni ..

    Dah berapa bulan sis dah bang? wahhhh seronok umi baca citer ni ..

    apapun ..taniah sekali lagi dan umi doakan agar baby lam perut sis chat sejahtera ..amin2 ..taniah buat abang ..sis sekeluarga ..

    BalasPadam
  12. wow tahniah la bro...aku kilang dh tutup hehe

    BalasPadam
  13. alhamdulillah...tahniah..sy kene byk belaja ni heee

    BalasPadam
  14. Kelakar entry ni. Berterabur nak beli makanan dengan nak cari toilet bila isteri nak buang air kecil. Hehehe.. Syukurlah suami seorang yg bertanggungjawab. Untung Sue.

    BalasPadam
  15. Alhamdulillah.. syukur.. dapat rezeki lg... jaga kak sue baik2 eh... isteri mengandung ni mmg kena byk rest.. xleh buat keja sgt.. jaga kandungan elok2 yer.. semoga baby membesar dgn sihat dan sempurna... Queen happy sama dengar berita gembira ni.. :)

    BalasPadam
  16. tahniah...yer...tumpang gembira...

    BalasPadam
  17. Tahniah.... dapat meneruskan perjuangan. Yang ada kat kampung ni semua dah pencen la rul...

    BalasPadam
  18. Memang betul kekadang si suami yang berubah mood bila isteri mengandung ni.. biasa le tu.. jangan mengidam benda pelik2 udah le

    BalasPadam
  19. wahhh!!seronok nye dah nak berbaby balik...Alhamdulillah, tahniah...semoga segala nya berjalan lancar sehingga saat melahirkan...amin..

    BalasPadam
  20. waweee..kak sue ngandung lgi..tahniah ye en kazman.. seronok lebih pla saya..hikhik

    BalasPadam
  21. salam,owh kak sue pregnent erk..tahniah.bertambah meriah bila Allah tambah zuriat,,rezqi juga bertambah..ameen.

    BalasPadam
  22. alhamdulillah rezeki abg kazman n k.sue :D

    tahniahh..abg kazman jg k.sue baik2 ea..heee

    BalasPadam
  23. tahniah utk a.kazman & k.sue..
    tumpang gembira jugak..
    sonok benonya anak ramai2 nih..
    meriah rumah.. hehe..

    BalasPadam
  24. alahai sweetnyer ayat akhir2.senyum sensorang baca..

    teruk benau rasa alahan2 org hamil.sampai nak eksident dibueknyer.hahaha

    btw tahnia yer a.kazman&k.sue.
    rezeki mari dah2..
    seronok dengar beritanie=)

    BalasPadam
  25. Alhamdulillah..Tahniah ye..mesti K.sue terharu baca entry ni sbb bukan senang kot suami nk ingat pengalaman2 isteri pregnant ni..rasanye lah..sbb sy xde pngalaman..hehe

    BalasPadam
  26. Alhamdulillah rezeki tu.Tahniah ye.

    BalasPadam
  27. aaaaaaaaa... Tahniah... dari hari itu nak taip... sampai la ni tak tahu nak wat cerita camner..

    apa pun tahniah... semoga ceria mengharungi sesi berbadan dua ini hehehehe

    errrr... jangan marah anak-anak yang lain yer *kes mak jadi garang masa pregnant kekekeke*

    BalasPadam
  28. waaa..seronoknya nak dpt baby lagi..moga semuanya selamat hingga melahirkan..

    BalasPadam
  29. RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


    blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

    sms: 0122429082 (puan nor)
    email: lovidoobidoo@gmail.com

    BalasPadam

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.