Ahad, 3 Julai 2011

Bersiar-siar di Tanjung Piandang

Tanjung Piandang

Kawasan yang landai dan disulami dengan bongkah-bongkah batu di sepanjang pesisir pantainya begitu menarik perhatian. Bongkah-bongkah batu itu disusun bagi mengekang hakisan ombak. Di sepanjang tebingnya pula, terdapat pohon-pohon rendang menjadikan suasana di situ sentiasa redup dan nyaman.

Pekan Tanjung Piandang

Itulah Ban Pecah yang terletak dekat Tanjung Piandang, Perak yang menjadi tempat bersantai dan menjamu selera bagi penduduk daerah Krian. Terletak kira-kira lima kilometer dari bandar Parit Buntar, lokasi ini dikunjungi sehingga lewat malam untuk menjamu selera. Menu utama pilihan pengunjung adalah kari ikan sembilang yang tidak asing lagi serta mi udang Tanjung Piandang. Pada malam hari kami menjamu selere kari ikan sembilang yang terdapat di sini sambil merasai kelasatan ikan sembilang yang segar.


Pekerjaan utama di sini merupakan sebagai nelayan atau pesawah. Aktiviti masyarakatnya di pekan juga sudah aktif seawal pagi. Pekang Tanjung Piandang yang terletak diantara jalan utama Parit Buntar ke Kuala Kurau masih dihiasi dengan deretan kedai-kedai lama. Kami yang keluar di waktu pagi merasakan kedamaian tanpa hiruk pikuk seperti di bandar. Itulah keistimewaan di Tanjung Piandang.Pekan Tanjung piandang

Pasar pagi yang terdapat di jalan utama dari tanjung Piandang ke Parit Buntar

Penduduk sedang sibuk membeli belah untuk keperluan di rumah

Deretan kedai di sepanjang laluan kami

Pasar basah juga terdapat di siniTiada ulasan:

Catat Ulasan

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.