Jumaat, 18 November 2011

Serapan Nostalgia

Tetiba pepagi ni aku teringat serapan nostalgia aku zaman aku hendak pergi sekolah tahu awal 80an dulu.... iaitu jemput-jemput ikan bilis....Bahan-bahannya pun mudah... tepung + ikan bilis + garam secukup rasa + air = siap dah ....kalau nak ada perisa pisang bubuh je pisang... kalau nak rasa kelapa pun bubuh je kelapa...senang jee.... Bab uli tepung tu memang aku suka tolong mak aku dulu masa kecik2x... pas tu bahan tu di uli semua sehingga pekat dan di goreng dalam kuali. Itulah mak aku buat pepagi kalau aku nak pi sekolah... pas tu menu serapan untuk seminggu tu akan diselang selikan dengan ubi rebus... lempeng.... keledek .... kalau hujung minggu mesti mak buat menu special macam nasik lemak kee... nasik goreng kee... atau lain-lain...

Inilah dia yang aku panggil Jemput-jemput

Adapun kisah nama species serapan ni aku tak pasti tapi yang pasti masa nak goreng tu mak aku jemput ( perbuatan seperti mencubit ) kecik-kecik guna tangan untuk di masukkan dalam kuali untuk digoreng. Bila aku dah merantau keluar dari Johor ni aku terdengar dengan pelbagai nama masakan ni... ada yang kata cekodok.. .. dan lagi satu Lempeng.... pun kegemaran aku juga.... dulu mana ada warong tebar roti canai macam sekarang... nak jumpa gerai makan pun susah di kampung-kampung. Sekarang zaman anak-anak aku semua main tunjuk dan beli....

Lempeng

Begitulah serapan nostalgia aku suatu ketika dulu..... Agaknya fikiran aku ni terpengaruh dengan blog-blog masakan agaknya... tapi apa-apa pun makan ni memang best... dan yang pasti kami sekeluarga juga suka makan pelbagai makanan... lagi pelik lagi la nak cubaa.... tapi yang pastinya halal untuk dimakan.... Nkorang semua mesti ada menu serapan nostalgia masing-masing kan!!!!

23 ulasan:

  1. lupa pulak ...kt utara panggil apa tah ..

    BalasPadam
  2. huwaaa.... lempeng... sedap nya mkn dgn sambal tumis...

    BalasPadam
  3. Saya pun dulu panggil jemput-jemput. Tapi lagi senang panggil cekodok.

    BalasPadam
  4. khairul- kat penang makanan yg hampir sama tak silap aku susur badak ker apa..

    wan habibah - lempeng a.k.a roti canai...heee3x

    Lady Ija - ya betul...

    BalasPadam
  5. Kena plak makan panas2 masa tgh hujan.. perghhh

    BalasPadam
  6. jemput2 ni kadang2 tak kira masa kat rumah saya.... tengah malam terasa lapar pun jadi... bancuh tepung barang sekejap terus gorenggg...hehe

    BalasPadam
  7. jemput2 n lempeng.. memang x lapuk dek zaman.. anak2 sy pun suka.. lempeng tu kalau lapar malam2 pun jadik.. hehe..

    BalasPadam
  8. Salam Kazman,

    Walau pun nampak simpel ja cucur ni....tapi sedap tambah pulak cicah ngan sambal atau pun ngan gulai semalam...

    BalasPadam
  9. jgn main2..kat SP lempeng a.k.a pek nga sekeping rm1.00 bersama kuah kari@gulai ayam kampung. nostalgia yg mbawa nilai komersial...

    BalasPadam
  10. aien & ct rahani - makanan sepanjang masa...

    shaiful - peknga yeee.. ingat kenkawan cakap zaman masa kat Univ. dulu..

    kak ros & anim - memang sedap dan ada nilai kormesialnya... Kat persint 9 putrajaya ada gerai jual lempeng... RM1.50 jee...

    BalasPadam
  11. cekodok memang best nak-nak makan time ujan

    BalasPadam
  12. cemomoi & susulemakmanis - bila teringat tu kan...mula la nak terliur..lagi la sekarang ni petang2 selalu ujan...

    BalasPadam
  13. waaa sedapnya , ni yg buat nak balik rumah makan lempeng ;)

    BalasPadam
  14. Al-Haura' Maqsurah - lempeng...enak dimakan begitu sajee...

    BalasPadam
  15. dah lama tak makan ubi rebus cicah sambal tumis...huhu

    BalasPadam
  16. aduh, nape la belalang pegi tgk pic2 tu time ptg mcm nih...mmg lapaq terus!

    BalasPadam
  17. ada jugak yg panggil jemput bawang dan jemput pisang...memang best!

    BalasPadam
  18. c'axoera & belalang hijau & santri - petang ni hujan ...layan jemput2x dan lempeng memang best...

    BalasPadam
  19. wow sedapnya...

    tu xrasa lg...klu dh rasa nak tambah lg kot...hehe

    BalasPadam

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.