Khamis, 16 Februari 2012

Worldview Broadcasting Channel Siaran Tidak Berbayar ke 8 Malaysia !

Worldview Broadcasting Channel (WBC), Merupakan saluran rangkaian TV tidak berbayar yang ke 8 di Malaysia dan merupakan satu saluran berita televisyen tempatan baharu yang akan memulakan operasi April ini. WBC telah membuat siaran ujian di Lembah Klang sejak 1 Disember 2011 sehingga kini. Kami sekeluarga mencari channel ini dan telah menerima siaran ini dengan jelas pada malam tadi walaupun pakai antena "cap ayam" .



Saluran Worldview Broadcasting Channel ini melakukan ujian siaran itu dari pukul 7 petang hingga 10 malam dan boleh diikuti menerusi frekunesi UHF Saluran 39 pada 615.25 megahertz dengan siaran program majalah serta dokumentari insfratruktur negara seperti KTM Komuter... Kargo... dan lain-lain...


"Penonton saluran ini boleh mengikuti laporan berita yang disiarkan secara langsung dari beberapa lokasi di seluruh dunia yang disampaikan mengikuti perspektif Malaysia. Malam tadi kami layan citer Palestin pas tu layan citer KTM.... kira ok la buat permulaan ni...




Jom kita layan sedutan yg sempat kami rakam mengenai KTM Komuter.................... suara anak pun termasuk sekali... heee3x........

video

Begitu lah serba sedikit mengenai Saluran WBC.... Lepas tu aku teringat masa tahun 1985 bila TV3 mula bersiaran.... aku yg duduk kat kampung di batu pahat punya la lama nak sampai siaran tv3 ni.... org KL dah citer best2x pasal TV3 kita kat kampung ni kedip2x je mata dengar orang citer....Astro jauh sekali ada la.... Tak silap aku setahun lebih baru dapat siaran tu.... Punyalah gempak dapat siaran TV warna... kalau tak tgk TV hitam putih je laaa... macam citer P Ramlee daaa....



20 ulasan:

  1. Baru tau pasal channel ni...;)

    thanks sharing;)

    BalasPadam
  2. taktau pun tentang channel ni..skrng baru tau.. : )

    BalasPadam
  3. wahhhh best ni ..umi baru tau la bang ..sis .. nice info :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tengs share...baru tau...
      nnt channel ni masuk sekali tak dlm astro?

      Padam
    2. rasanya tak kot dalam astro... tak tahu la akan datang nanti... tapi biasanya akan masuk juga...

      Padam
  4. untung org Lembah Kelang....selalunya depa dpt dulu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye betul... tapi tak lama akan ke satu malaysia juga... lainla zaman TV3 dulu....dah lama orang lain tengok baru dapat kat johor...

      Padam
  5. channel BI ke ni??? tak perasan pulak ada chenel baru...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha'ah... best gak layan... lepas tu ada layan video clip XPDC la... ok gak... dia baru test siaran lagi ni...

      Padam
  6. thanks for info.. lambat lg la kot nk sampai jb nih.. hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau dulu mungkin lambat tapi sekarang cepat dah... sebab dulu insfratruktur penyiaran nak kena upgrade... sekarang tak yah upgrade dah terus boleh kuar siaran...

      Padam
  7. ntah bila org sp dapat test siaran ni...kalau ok, bolehle rekomen potong astro. dah ada yg free le katakan

    BalasPadam
    Balasan
    1. heee3x... 8 siaran TV dah... TV1..TV2...TV3...TV7...TV8...TV9... alhijrah dan WBC....

      Padam
  8. wah untunglah dapat. jannah tak pernah tau plk pasal channel nie b4 niee. lagipon jannah tak ske tgk tv. hehe

    btw,salam kenal :)

    BalasPadam
  9. antena tv dah lama buang... bila agaknya dpt siaran dkt muo ni...tunggu masuk dlm chnel astrole nampak gayanye

    BalasPadam
  10. thank you for the info, ummi pun baru tau ni. Tapi kat Sarawak takde lagilah kot kan...

    BalasPadam
  11. Abe cuba gak tapi tak dapat. Best gak kalau ada bebanyak channel ni. Cam2 citer ada. Tak la bosan nt

    BalasPadam
  12. TERIMA KASIH KERANA MENONTON SIARAN WBC YANG MASIH DALAM SIARAN PERCUBAAN.
    SELEPAS INI AKAN BANYAK LAGI RANCANGAN2 EDUTAINMENT AKAN DISIARKAN..

    TERUSKAN MENYOKONG WBC...

    BalasPadam

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.