Jumaat, 24 Februari 2012

Taman Desa Sri Qaseh 22/02/2012 Gambaran Keseluruhan Projek Rumah Yang Hampir Siap ....Part 2

Part yang ni nak bercerita mengenai rumah bakal jiran2x kami pula.... Kot mana yang duduk jauh2x tu boleh la layan gambar yang kami snap tak berapa hensem ni....... Pada keseluruhannya rumah tak de yang masih dalam rangka tiang lagi.... semua dah naik bumbung atau dalam proses pasang bumbung. Ada juga rumah yang baru di plaster dindingnya... tapi keseluruhannya hampir siap binaan rumah ni.... Kalau nak rujuk proses pembinaan rumah kami ada paparkan pada entri2 sebelum ini.dengan sedikit ilmu yang kami ada.... 
Rumah di Lot PT 3740 dan PT 3741


Rumah di Lot PT 3741 hingga PT 3751

Rumah di Lot PT 3758 hingga PT 3761

Rumah di Lot PT 3774 hingga PT 3779

Rumah di Lot PT 3752 hingga PT 3757

Rumah di Lot PT 3770 hingga PT 3773

Kapur putih yang digunakan untuk dicampur dengan
 simen untuk  membuat plaster dinding. Ini untuk
mempermudahkan lapisan dinding diratakan
permukaannya dan juga untuk proses mengecat dan
cat tidak akan menyerap ke dinding dengan banyak.
Maka sekaligus dapat mengurangkan lapisan cat
pada dinding yang berbelang2 warna catnya.

Kerja2x pembinaan tapak sokongan longkang dengan
bertulangkan VRC dan simen supaya longkang yang
di bina tidak mendap atau mudah retak. Ada juga cara
lain dengan menggunakan bebatu konkrit sepenuhnya,

Lantai sokongan longkang setelah siap . Selepas ini barulah
kerja2x pembinaan saluran longkang dibuat di atasnya. 

Dinding yang berpermukaan licin perlu di pecahkan sedikit
 untuk memberi kekuatan ikatan mozek pada dinding.

Dinding yang berplaster kasar untuk tampalan mozek dinding
dan tidak perlu di pecahkan seperti gambar di atas.

Lantai belakang rumah yang diturap dengan bancuhan
 simen sebelum dijadikan lantai koridor  di bahagian luar dapur.
Di situ juga terdapat kotak  wayar pembumian untuk
 keselamatan dari pancaran kilat.

Rumah di Lot PT 3816 hingga PT 3822

Rumah di Lot PT 3822 yang telah siap pembinaan
 longkang di sekeliling rumah.

Rumah di Lot PT 3816 hingga PT 3822 yang
 sedang dalam pembinaan lantai  hadapan rumah

Rumah di Lot PT 3816 hingga PT 3822 yang sedang
di simen lantai dan pembinaan longkang kecil di tepi rumah.

Rumah di Lot PT 3816 hingga PT 3822
 yang sedang  dalam pembinaan tembok
pagar dan laluan masuk di hadapan rumah.

Rumah di Lot PT 3821 yang telah siap pembinaan lantai
dihadapan rumah sebelum di tambah satu layer lagi
dengan VRC dan konkrit untuk menguatkan lantai.
Selepas itu barulah di pasang mozek lantai. 

Rumah di Lot PT 3780 hingga PT 3786 yang sedang
dalam proses pemasangan bumbung genting.

Rumah di Lot PT 3780 hingga PT 3783 yang
baru hendak di pasangkan gentingnya setelah proses
pemasangan  Papan pemuka atau Fasia dan kerangka
bumbung ( Batten) selesai.

Rumah di Lot PT 3810 hingga PT 3815 yang sedang dalam
proses pembuatan lantai di hadapan rumah.

Rumah di Lot PT 3794 hingga PT 3795 yang sedang
 di cat dindingnya dengan warna undercoat 

Rumah di Lot PT 3796 hingga PT 3800 yang akan
 di cat dindingnya dengan warna undercoat 

Rumah di Lot PT 3804 hingga PT 3809 yang sedang
 di tambak tanah di hadapan rumah sebelum pembinaan lantai. 

Rumah di Lot PT 3758 hingga PT 3763 yang telah
 di cat dindingnya dengan warna undercoat.




19 ulasan:

  1. waaa...detailnya..tapi siapakah jiran2 nya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. jiran2 kami masih di alam cyber lagi..... heee3x.... Ia datang tanpa disedari.... Ia singgah tanpa bayang2... Ia pergi tanpa kesannn..... haaa3x

      Padam
    2. terima kasih kazman upload semua ni...semoga taman kita dilimpahi rahmat..amin..

      Padam
    3. baru semalam pergi tengok rumah.. takder lak jumpa jiran yang datang. setakat ini nampak projek berjalan lancar.. agak2 en kazman raya tahun ni boleh duduk tak.

      Padam
    4. tak tahu la boleh duduk ke tidak... kalau tengok proses macam boleh duduk sebab rumah dah nak siap... tapi mana2 pun kita doa bersama laa....

      Padam
  2. wahh...teruja jirannn..heeeehe

    BalasPadam
  3. teringin nak beli rumah sendiri bila tengok gmbr2 tu..hehehe

    BalasPadam
  4. nampak gitupun dah cantik.. kalau dah siap sepenuhnyer mesti canitk...

    BalasPadam
  5. detail penerangan.. sy pun dpt baru hari nih.. tengss..

    BalasPadam
  6. cantiknyaa rumah..

    area mana ni?heee

    BalasPadam
  7. Terima kasih sbb de gambar rumah lot 3822...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha'ah.... kami kalau berkunjung selalu juga tengok rumah cikgu zie ni... buat masa ni ok laa... mudah2xan siap sempurna hendaknya...

      Padam
  8. sebelah kiri berhampiran rumah en kazman ada pemaju tinggalkan pokok durian tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha'ah.... lain macam je pokok durian tu....tetiba sebatang je kat situ....

      Padam
  9. bila2 nk turun tengok rumah war2 kan le. leh jumpa kat tapak sembang lama2

    BalasPadam
    Balasan
    1. cadangan yang bernas.... rasa2x waktu hujung minggu paling sesuai rasanya....

      Padam
  10. tq enkazman upload@update semua nii..ada no tel supervisor projek ni tak?..kami pernah jmpa dulu tp dh lupa nama..sy ada nk tnya dia sikit..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mula2x kami ada tapi lepas hp rosak habis no. talipon dia... rupanya tersave kat dalam hp... bukan dalam sim kad..... habis sudah...

      Padam

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.