Khamis, 29 September 2011

Perhubungan antara Komputer Tanpa Wayar - Infrared Modem

Pengenalan
Kali ini saya ingin berkongsi mengenai sedikit ilmu untuk mereka bentuk dan membina semi-dupleks mudah wayarles Infrared Modem . Modem akan disambungkan ke port bersiri komputer. pada kali ini penjelasan skematik dan asas litar akan diberi dan kita perlu untuk membina modul modem inframerah yang bekerja berdasarkan reka bentuk tertentu. Dua unit akan dibuat kerana kita perlu sepasang modem untuk melaksanakan komunikasi iaitu pemancar dan penerima signal data.
Rajah di bawah merupakan litar Infrared Modem yang asas untuk sistem perhubungan data antara komputer tanpa menggunakan wayar atau kabel. Litar tersebut mempunyai dwi fungsi iaitu pemancar signal dan penerima signal data. Ini bertujuan untuk kita mereka cipta sistem perhubungan dua hala.
Simbol pada rajah litar :
1) C untuk kapasitor
2) R untuk perintang
3) D untuk diode
4) Q untuk Transistor
5) Vcc untuk bekalan kuasa ( +ve Source for DC current )
6) Gnd untuk pembumian ( -ve Source for DC current)
Setiap komponen ada mempunyai nilai (value) tersendiri seperti di dalam rajah di atas.

Komponen  PIC2603SM iaitu IR Receiver (bertanda U4) adalah alat untuk menerima signal data yang di pancarkan oleh komponen SFH415-U iaitu IR LED (bertanda D5 & D6) yang berfungsi sebagai pemancar signal data. Manakala semua data akan diproses di bahagian  komponen RS232 IC iaitu TTL Interface (bertanda U1). Standard RS232 menerangkan satu kaedah komunikasi di mana maklumat dihantar sedikit demi sedikit pada saluran fizikal. Maklumat ini mesti dipecahkan dalam perkataan data. Panjang perkataan data adalah berbeza. Pada bahasa komputer panjangnya antara 5 dan 8 bit boleh dipilih. Bagi pemindahan yang betul bit tambahan ditambah bagi penyegerakan dan kesilapan tujuan pemeriksaan. Ia adalah penting bahawa pemancar dan penerima menggunakan nombor yang sama bit. Jika tidak, perkataan data boleh disalah tafsir, atau tidak diiktiraf sama sekali. Semua data akan diterjemahkan dalam bentuk arahan ke dalam komputer.
 Komponen MN4001B iaitu quad NOR Gate IC (bertanda U2) adalah penukar dan pengawal signal (control logic) yang diterima atau di pancarkan sebelum di proses di bahagian TTL Interface IC seperti rajah di atas. Timer IC (bertanda U3) pula berfungsi sebagai pemproses pengkod masa data di dalam signal. Fungsi pemasa 555 dan logik kawalan untuk membatalkan isyarat apabila pemancar menghantar data. Apabila terdapat data yang dihantar, isyarat akan dihantar ke blok peninggirendahan serta pin pencetus-getar monostabil.Oleh itu, kita dapat melihat bahawa pemasa ini hanya berfungsi apabila terdapat data yang dihantar. Di samping itu, blok logik kawalan terdiri daripada 2 pintu-pintu kawalan, yang menterbalikkan tahap voltan dua kali. Oleh itu, kita hanya boleh menambah fungsi dalam perisian ini. Begitulah secara ringkas mengenai litar Infrared Modem ini berfungsi di mana setiap komponen ada tujuannya tersendiri seperti rajah di bawah ini :-

Voltage regulator pula merupakan peranti kecil atau litar yang mengawal voltan dan arus kepada mikropemproses. Tugas pengawal voltan adalah untuk mengurangkan isyarat 8 volt kepada voltan rendah yang diperlukan oleh litar. Biasanya, pengatur voltan dikelilingi oleh sinki haba kerana mereka menjana haba yang ketara. Dalam litar voltan kita, kita menggunakan bekalan kuasa daripada penyambung DB9 dan sekitar 5 volt.

Gambar di bawah pula adalah paparan di atas papan litar PCB jenis double layer board ( atas & bawah ) setelah semua komponen seperti gambarajah litar di atas ini disusun dan setiap komponen disambungkan antara satu sama lain. Selepas itu proses membuat papan litar akan dijalankan. 

    Muka papan litar di bahagian atas                                 Muka papan litar di bahagian bawah

Apabila PCB telah siap maka pemasangan komponen pun akan dilakukan dan setiap kaki komponen akan di patri untuk menyambungkan setiap kaki komponen dengan papan litar. Setelah siap di pasang maka board ini akan menjadi seperti gambar di bawah ini.

Setelah diuji dan berfungsi dengan baik maka modem ini kita pasangkan cover untuk nampak lebih kemas dan mudah dibawa ke mana-mana seperti gambar di bawah ini :-


Paparan di komputer atau di panggil interface untuk sistem perhubungan ini akan kelihatan mengikut software yang kita gunakan seperti hyper terminal software dan lain-lain. Paparan pemuka yang lain juga boleh digunakan mengikut kreativiti kita dan salah satunya seperti gambar paparan di bawah ini


Cara-cara untuk setup hyper terminal ada di tunjukkan di dalam bentuk video supaya mudah untuk kita memahaminya seperti di bawah ini :-
video

Begitulah serba ringkas mengenai perhubungan tanpa wayar antara komputer ke komputer lain menggunakan medium infrared sebagai penghubung datanya. Sehingga kini sistem perhubungan tanpa wayar terus berkembang pesat dan teknologi ini juga semakin murah harganya untuk kita perolehi. Tujuan utama penggunaan modem ini adalah untuk mengurangkan penggunaan wayar di satu-satu kawasan kerja atau kediaman.


5 ulasan:

  1. Wahhhhh banyaknya info ..pening kepala umi huhuhuhuhuhuhu .. nak kene faham 1 persatu nie

    BalasPadam
  2. kwn sy nk bagi device yg boleh pick up jiran2 yg ada wirelss...berbaloi ka klu pki menda ni ?sy ni kurang arif skit

    BalasPadam
  3. Umi : haaa3x... tak pe.. sekadar pengetahuan am.
    khairul : "wireless" tu nama sistem... maksud hang "wireless" tu wifi ker? memang ada device yg boleh pick up signal wireless namun tidak guna juga jika signal yg dipancarkan ada protect password signal seperti wifi.. bukan boleh guna pun haaa3x.... tapi kalau syer bil internet tu dan pakai wifi bersama jiran tu berguna la jugak... tapi device tu namanya penguat signal ala2 macam boster la jugak...

    BalasPadam
  4. cikgu thn 1 ni tak tau nak komen apa...hihihi

    BalasPadam
  5. Saya suka sambung-sambung component ni.
    Tapi nak g beli part jauhhh la
    Dulu blh selalu skodeng jalan pasar
    kalau dah hobi ni, sure sabar je nak solder menyolder part-part ni kan?
    Kalau ada byk sch diag utk mini project, blh la share.
    Anyway, salam kenal & i folo u whereever u go hak hak hak

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini