Sabtu, 24 September 2011

Kuasa Solar

Pengenalan Kuasa Solar

Tenaga Solar merupakan cahaya yang muncul dari matahari.Tenaga solar boleh dimanfaatkan oleh salah satu cara yang paling umum dengan menggunakan sel photovoltaic. Photovoltaic adalah teknologi tenaga solar yang menggunakan sifat-sifat unik semikonduktor tertentu. Sistem Photovoltaic adalah satu sistem elektrik yang terdiri daripada pelbagai modul PV dan lain-lain komponen elektrik.


Tujuan Penggunaan Kuasa Solar 
 1. Untuk membuat kesan yang positif terhadap alam sekitar 
 2. Untuk membangunkan teknologi hijau dengan menggunakan tenaga solar untuk mengurangkan pencemaran di seluruh dunia.
 3. Untuk memanfaatkan tenaga solar di kawasan pedalaman yang sukar dihubungi dengan talian kuasa elektrik.
 4. Untuk mengurangkan penggunaan elektrik di rumah dan pejabat dengan menggantikan sumber tenaga.
 5. Untuk mendapatkan faedah kewangan sekarang dan pada masa akan datang
 6. Untuk mendapatkan kemerdekaan tenaga, kebolehpercayaan dan keselamatan.
Mari kita mengenali tenaga solar melalui rajah di bawah yang menunjukkan bagaimana Tenaga Solar itu berfungsi dan dihasilkan :-

Rajah di bawah pula merupakan bahagian-bahagian litar elektrik yang digunakan untuk menjana dan menguruskan tenaga solar yang terhasil :-Proses Menyimpan Cas tenaga Solar yang terhasil:-

Mengecas adalah proses bateri yang menerima cas elektrik dan menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga kimia.Mengecas dilakukan dengan menggunakan arus elektrik untuk sel atau bateri dalam arah yang bertentangan dengan menunaikan.Dalam usaha untuk bateri yang menerima cas, voltan yang terhasil dari cas mestilah lebih tinggi daripada voltan bateri.
Sebagai contoh, nominal 12 V asid plumbum dengan kira-kira 14,4 V dan  kira-kira 12,6 V apabila dicas sepenuhnya.

Rajah Sel bateri :

Litar pengecas yang mengawal dan menyimpan arus :- 

Kebanyakan tenaga boleh diperbaharui termasuk kuasa solar mempunyai bateri simpanan sandaran.
Bateri penyimpanan diperlukan sebagai sandaran untuk mengekalkan sistem untuk beroperasi sepanjang masa. Litar pengecasan yang diperlukan untuk mengecas bateri kerana arus yang datang daripada panel solar akan berubah-ubah (tidak tetap nilai arusnya). Litar pengecas juga digunakan untuk melindungi bateri penyimpan arus.

Rajah Litar Pengecas tenaga solar yang paling ringkas :-

Gambar di bawah pula adalah komponen yang telah disusuh mengikut rajah litar di atas


Setelah komponen telah disusun seperti diatas maka tenaga solar yang terhasil boleh menggerakkan kipas CPU komputer yang berkuasa 12V .7 ulasan:

 1. mcm mana cara utk meluaskan system penggunaan solar d malaysia..mungkin kurangnya pendedahan kot

  BalasPadam
 2. boleh la beli kereta yg guna tenaga solar...hehe... :)

  BalasPadam
 3. khairul : bukan kurang pendedahan tetapi masih di tahap kos yang tinggi... mungkin suatu hari nanti bila kos dah murah baru orang ramai guna sistem tenaga solar ni...

  Eddy : kereta yang menggunakan kuasa solar dah banyak tapi dia belum mesra pengguna.. cuma mesra alam sekitar je.. Teknologi yang ada mesti di baiki lagi kelemahannya supaya mesra pengguna.

  BalasPadam
 4. En Kazman boleh ajar saya mcm mana nak buat tenaga solar ni tuk 24V nya.. nnt saya datang dekat PL1

  BalasPadam
 5. Abg boleh bagi name komponen yg digunakankan.

  BalasPadam
 6. assalamualaikum, saya ada project fyp sem nie. tajuk saya solar-battery charger untuk low power application. saya nak hasilkan dual-input power supply kepada fon contohnya. apabila battery fon dah hampir habes. secara automatic solar pula akan ambil alih. jadi bila fon sy tgh dapat supply dari solar secara direct waktu siang, saya nak sambil solar tu supply power ke fon, sambil tu jugak dia charge battery tu. encik ada idea macam mna saya boleh buat ini berfungsi?

  BalasPadam

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.